Matnyttig forskning kan säkra tillgången på livsmedel

Mån 06 maj 2024 10:45

Matförsörjningen i Sverige räcker inte till, vilket kan skapa stora problem i kristider.  Erik Hedenström, professor i organisk kemi, har under tre år forskat för att ta fram en alternativ, storskalig matproduktion. Nu har han hittat lösningen.

porträtt av en man

Att producera mat på konstgjord väg är i och för sig inget nytt. De flesta känner nog till qourn, som är ett artificiellt tillverkat livsmedel gjort på en mögelsvamp. Nu utvecklas även alternativa varianter i Sverige genom att man använder svamp för att framställa så kallad mycoprotein. Erik Hedenström, som forskar i projektet Foodtech på Mittuniversitetet, menar att de kan tillverka ännu bättre, godare och miljövänligare produkter än de som redan finns på marknaden.
– I våra skogar lever vednedbrytande svampar och många jästarter och med hjälp av dem kan vi framställa framtidens livsmedel. Vi har nu norrländska alternativ på gång, som ett mycket intressant mycoprotein, och en riktigt fin matolja som kan produceras på skogens rester av naturliga svampar och jästar, säger han.

Sårbar livsmedelsförsörjning

Erik Hedenström och hans forskarteam vill skruva upp både volym och hastighet på matproduktionen i Norrland och Sverige. För i dagsläget är vi endast självförsörjande till femtio procent i landet, och bara till tio procent i Norrland, vilket gör oss sårbaramenar han.
– Inte minst gäller det oss här i Norrland. På grund av klimatet har vi inte jättestor möjlighet att odla vår mat på traditionellt sätt, säger han.

Spillmaterial från industrierna blir mat

Den hållbara lösning som han föreslår är att använda sig av de stora industriernas sidoströmmar och spillmaterial till matproduktionen. Detta kan användas som ”mat” till de jästar, bakterier, alger och svampar som odlas i labbet. I förlängningen skulle det innebära att ett cirkulärt system kan upprättas, det vill säga ett slutet system där ingenting går till spillo. Matproduktionens eventuella spillmaterial kan nämligen i sin tur användas till foder, förpackningsmaterial och gödningsmedel.
– Det här med bättre och hållbarare mat är väldigt aktuellt just nu på grund av klimatkrisen och vår alltmer oroliga värld. Vi behöver till exempel ersätta köttet med ett annat slags lokalt odlat protein och fett om vi ska klara livsmedelsförsörjningen på ett miljömässigt hållbart sätt, säger Erik Hedenström.

Tekniken finns, men företagen saknas

Det bästa är att tekniken redan finns, och eftersom våra skogar innehåller mängder av de vednedbrytande svamparna så är det bara att köra igång. Det enda problemet är egentligen att hitta företag som är intresserade av att satsa, berättar Erik Hedenström.
– Vi i vårt team är ju forskare och vi gör bästa nytta för världen när vi forskar, därför måste vi hitta andra som tar det vidare i en produktionskedja. Vi kan inte fortsätta leva i överflöd som vi gör. Vi kan inte försörja oss själva med mat från vårt jordbruk om det skulle behövas vid en kris. Vi behöver bli självförsörjande. Vi avverkar nu mer skog än vad som växer till, så då måste vi öka det cirkulära tänkandet och producera nya produkter av restströmmarna från skogsindustrin. Vi har visat att vi inte bara kan odla ätbara svampar från restströmmarna utan också att vi kan producera mycoprotein och fleromättat fett i vår labbmiljö.

 

Fakta: I projektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder används förnybara biologiska resurser för att producera mat, foder, energi och material. Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.

 

porträtt av en man

Se intervju med Erik

Sidan uppdaterades 2024-05-06